sunnuntai 23. tammikuuta 2011

professorien huolet

18.1. saimme kuulla erikoisesta näytelmästä eduskunnassa: 312 tohtoria varoittaa adressilla geenimuunneltujen kasvien liian tiukasta rajoittamisesta. Mistä on kysymys? Perunasta, nimeltään Amflora, joka on geneettisesti muunnettu tuottamaan enemmän amylopektiiniä paperiteollisuuden tarkoituksiin.

Mikä intressi professoreilla on paperiteollisuuden suhteen? Eikö paperiteollisuudelle riitä tavanomainen tärkkelysperuna? Kun koko paperiteollisuus näyttää muuttavan muutenkin muihin maanosiin. Toisaalta luulisi Uruguaissa olevan helppo saada lupia vaikka minkälaisiin manipuloituihin kasveihin.

Tohtoreilla on lisäksi huoli, että jos turvarajat ovat 18 m muihin lajikkeisiin ja 30m luomulajikkeisiin, tiloilla menisi 10% viljelypinta-alasta hukkaan. Hellanlettas! Mistä lähtien ovat tohtorit olleet perunanviljelijän asialla?

Eiköhän ole oma lehmä ojassa. Gmo-tekniikan puolesta ovat ennenkin puhuneet tutkijat ja teollisuus. Gm-teollisuus on saavuttanut huomattavan vaikutusvallan globaalistikin yliopistoissa tutkimuksen rahoittajana.

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Kyse ei ole tieteestä, vaan politiikasta. Kyse on siitä, kuka omistaa patentit, kuka hallitsee tuotantoketjuja. Kuluttajat ja viljelijät suhtautuvat teollisuuden vakuutteluihin kriittisesti. On lisäksi näyttöä siitä, että sekoittuminen tapahtuu joka tapauksessa suojarajoista huolimatta. Esim. villi gmo-rapsi on USA:ssa levinnyt kauas viljelymaasta (Maaseudun tulevaisuus 11.8.2010). Saksassa viime kesänä gmo-maissin siementä sekoittuin tavanomaiseen, ja 50 viljelijää haastoi osavaltion oikeuteen jouduttuaan tuhoamaan satonsa. Siementen välittäjä ei ottanut vastuuta (MT 12.8.2010)

Professorit väittävät, että kemikaalien sietokyvyn leviämistä rikkakasveihin ei ole todettu. Tämä ei lehtitietojen mukaan ole totta. On julkaistu tutkimuksia esim. 18 USA:n osavaltiossa glyfosaattia sietävistä rikkakasveista. Euroopassakin Espanjasta on raportoitu glyfosaattia kestävästä italianraiheinästä (MT 21.1.2011) Nämä ja muita vastaavia tietoja voinee tarkastaa alkuperäisistä kirjoituksista.

Ehdottomasti parasta on, että julistamme koko Suomen ja varsinkin Etelä-Savon gmo vapaaksi
ja saamme maailmanlaajuisen kilpailuedun puhtaan ruokamme vuoksi