tiistai 17. marraskuuta 2009

Budjettipuhetta

Mikkelin talousarvio hyväksyttiin eilen. Loppupeleissä rahaa löytyikin sen verran, että noista sosiaali- ja terveystoimen sekä muidenkin sektorien säästöaikeista luovuttiin (tuo salaperäinen "salainen " säästölista). Koko prosessi oli kuitenkin hyvin opettavainen. No, kuka oppi mitäkin! Se jää nähtäväksi. On kuitenkin syytä olla tyytyväinen. Monissa kunnissa on yritetty tai vähennettykin omaishoitajien tukia, Mikkelissä näin ei tehty, vaan pientä nousuakin on nähtävissä. Toki lähtötasokin on monia kuntia pienempi, mutta silti...

Itse kyseenalaistin, onko mahdollista näin nopealla aikataululla , yhden vuoden aikana, mahdollista sulkea kokonaista vanhainkotia, eli sijoittaa uudelleen 79 huonokuntoista vanhusta muihin laitoksiin tai palvelutaloihin. Minulle on kerrottu, että korkeintaan muutamaa voi ajatella sijoitettavaksi omaan kotiin. Luonnollinen poistuma tietysti vuoden aikana vähentää tätäkin väkeä. Silti muihin laitoksiin joudutaan ottamaan vuoden ajan lähinnä asukkaita Pankarannasta. Näin muut tarvitsevat jäävät ilman hoitopaikkaa. Heitäkin vuoden aikana ilmaantuu, koska paljon hyvin huonokuntoisia hoidetaan nyt kodeissa kotihoidon ja omaishoidon turvin. Lisäksi vanhuksetkin sairastuvat, vakavastikin, joutuvat tapaturmiin ym. ja tarvitsevat nopeasti hoitopaikan. On suuri vaara, että jälleen joudutaan kierteeseen, jolloin vanhuksia pallotellaan paikasta toiseen ja erikoissairaanhoidon siirtoviivemaksut taas lähtevät nousuun.
On suunniteltu, että voitaisiin turvautua hoitopaikkojen ostoon yksityissektorilta. En kuitenkaan näe, miten tämä palvelee sitä päämäärää, että laitospaikkoja vähennetään. Totta kai, kun heidät on siirretty pois silmistä, voidaan sanoa, että toimenpide on onnistunut. Onko se sitten edullisempaa, on aivan toinen juttu.

Tähän saimme kuulla soten johtajalta Maria Närhiseltä, että suunnitelma on täysin realistinen, eikä hän nähnyt mitään outoa siinä, että turvaudutaan ostopalveluihin "tilapäisesti".
Jatkossa tulemme näkemään, miten asia etenee.

Budjettipaperissa myös selvitettiin, että projekteista on tulossa erillinen erittely, ja että kaupunginhallitus vastaa projektien seurannasta. Esitin toivomuksen, että myös kaupunginvaltuutetuille esiteltäisiin myös projektien kustannukset sekä tulokset. Koko kaupungin kehittäminen menee projektien kautta, ja siihen uppoaa merkittäviä summia rahaa, ulkopuolista henkilöstöä ja oman henkilökunnan aikaa. Mielenkiinnolla odotan tuloksia.