lauantai 24. lokakuuta 2009

RASKAS PÄÄTÖSOlen lähtemässä työpaikastani monista syistä, joita on kasautunut viimeisten kolmen vuoden aikana. Nyt minusta tuntui, että on parasta viheltää peli poikki , jotta pystyn säilyttämään oman mielenrauhani ja panostamaan niihin asioihin, joihin voi yrittää vaikuttaa. Henkilökunta ja potilaat ovat olleet ihania, heitä tulee ikävä. Laitan tähän kirjoituksen, jonka lähetin Haukivuoren Seutu lehteen , koska katsoin olevani selityksen velkaa. Yritän tehdä kaikkeni, jotta lääkäripalvelut Haukivuorella säilyvät, kuten muukin toiminta.Rakkaat haukivuorelaiset

Olen pahoillani joutuessani ilmoittamaan teille, että olen sanoutunut irti Mikkelin kaupungin palveluksesta 1.11.2009 alkaen.

Tämä työpaikka on ollut minulle juuri sellainen, mitä ajattelin jo opiskellessani. Saan hoitaa koko väestöä vauvasta vaariin ja olla tukena myös elämän loppuvaiheessa. Itsenäisen kunnan aikana meilla oli mahdollisuus kehittää toimintoja asiakkaiden tarpeitten mukaan ja mielestäni onnistuimme siinä hyvin sekä laadullisesti että taloudellisesti.

Liitos Mikkeliin toi dramaattisen muutoksen. Mikkelin toimintamalli on väkisin väännety myös Haukivuorelle, malli , joka on ollut joustamaton, päämäärätön ja kallis. Sehän ei ole toiminut edes Mikkelissä. Viime vuoden säästöjä on juhlittu, joka kuitenkaan ei ollut tulosta toiminnan paranemisesta, vaan ainoastaan lomautuksista. Koko ajan henkilökuntaa on vähennetty sekä vanhustenhuollosta että vastaanotosta. Tehtävät eivät kuitenkaan ole vähentyneet.

Mikkelissä on menossa lukuisia kehittämishankkeita. Se on varmaan hyvinkin tarpeellista. Haukivuoren hankkeen kohdalta on kuitenkin todettava, että on ollut erittäin turhauttavaa istua pohtimassa kolme vuotta asioita, jotka aikaisemmin hoituivat hyvin, mutta joita nyt pitää erikseen ohjeistaa, eikä sittenkään olla edes sillä joustavuuden ja laadun tasolla, joka oli liitosvaiheessa.

Työ on lisääntynyt, henkilökunta vähentynyt ja samanaikaisesti on ollut selvästi nähtävissä, että työtämme ei arvosteta Mikkelin päässä. Esim. lääkärintoimintaa ajatellen Haukivuoren väestö on liian suuri yhdelle lääkärille, kun ottaa huomioon , että siihen sisältyy myös lastenneuvola, kouluterveydenhuolto, kotisairaanhoito ja palvelutalo. Siitä on kuitenkin selviytynyt, kun on tutut potilaat, pysyvä henkilökunta, toimiva työnjako ja ylitöitä tehden.

Minulla on ollut vahva motivaatio työskennellä Haukivuorella eläkeikään saakka ja sen jälkeenkin. Kuitenkin johdon tapa käsitella henkilökuntaa on ollut se, joka antoi viimeisen niitin. Kun ilmoitin erostani, löytyi heti pöytälaatikosta säästöehdotus, jossa Haukivuoren lääkäripalvelut keskitettäisiin Mikkeliin. tämä koskee myös Anttolan ja Haukivuoren hammaslääkäripalveluja. Vielä pari viikkoa tätä ennen minulle vakuutettiin, että mitään muutosta ei ole tulossa.

Nyt on haukivuorelaisten aika toimia. Meillä on kuntaliitossopimus, joka estaa tämän kaavailun, sen noudattamista pitää vahtia. Tänne on marraskuusta lähtien tulossa lääkäri 3 pv:nä viikossa, mutta ensi vuodelle nuo säästökaavailut siis ovat listalla.

Mikkelin kannalta on omituista, että tällaisia "säästöjä" liitoskunnan osalta ollaan tekemässä juuri nyt, kun pitäisi neuvotella ympäristökuntien kanssa seudullisen sosiaali- ja terveystoimen perustamisesta. Tämä ei juuri pienissä kunnissa luottamusta herätä.

Haukivuorelaisena kysyn vielä, mistä aiotaan säästää, jos lääkäripalvelut ovat Mikkelissä? Samat potilaat pitää hoitaa sielläkin, vai aiotaanko osa jättää hoitamatta? Toivotaanko, että he menevät yksityislääkäreille? On myös fakta, että Pankalammen terveysasema jo natisee liitoksissaan, ei ole riittävästi vastaanottotiloja. Ilmastonmuutos ei liene käynyt mielessä, auto- ja taksirumba olisi mittava, maksumiehenä potilaat itse ja Kela.

Olen menossa töihin julkiseen virkaan Pieksämäelle, jossa toimin 2 pv kotisairaanhoidossa ja 3 pv Virtsalmella. Toivon, että pääsen siellä jälleen kehittämään toimintoja ja tekemään töitä "ilon kautta". Ehkä minullekin tulee sitten positiivisempi mieliala, jota Mikkelissä peräänkuulutetaan.

Tällä hetkelle olo on hyvin surullinen. On ollut ilo palvella Teitä.

P.S. Politiikassa aion edelleen toimia saamani valtuutuksen mukaisesti.