tiistai 19. kesäkuuta 2012

Pieksämäen sosiaali- ja terveystoimen ulkoistamisesta

Julkaistu Pieksämäen lehdessä ja Länsi-Savossa

Pieksämäen kaupunginhallitus on päättänyt tehdä selvityksen kaupungin soten ulkoistuksesta. Tavoitteena on saada kustannuskehitys kuriin. Miksi yksityinen yritys voisi tuottaa palvelut halvemmalla? Tiedämme, että Pieksämäen kustannustaso on lähtökohtaisesti korkea. Siihen on luonnollisia syitä. Seudulla on korkea sairastavuusindeksi. Kun koko maan taso on 100, on se Pieksämäellä 121, esim. Mikkelissa 103,9, Jyväskylässä 98,9. Lisäksi ikäihmisten osuus on korkea, yli 65-v. 24%, Mikkeli 19,6%, Jyväskylä 14,4%. Koko maakunta on kaikkein korkeimmassa kustannusluokassa. Siis palvelujen tarve on suuri.
Pieksämäen palvelutaso on hyvä. Esim. lääkäreiden saatavuus on ollut hämmästyttävän hyvä, virat on pystytty täyttämään, tosin muutama ostopalveluna. Omalääkärijärjestelmä toimii. On lääkäri-hoitaja-työparit. Ihmiset pääsevät puhelimella läpi ja saavat ajan vastaanotolle. On jo reseptioikeudet omaavia hoitajia. Lisäksi useat erikoistutkimukset onnistuvat joustavasti kuten mammografia, ultraäänitutkimus, keuhkojen toimintakokeet, hermoratatutkimukset. Erikoislääkärille pääsee huomattavan lyhyellä jonotuksella, leikkauksia ei tarvitse odotella kohtuuttomasti. Palvelujen peittävyys on ilmeisen hyvä, eli ei ole suurta tarvetta yksityissektorin käytölle. Yksityisiä palveluja ei Pieksämäellä olekaan kovin kattavasti.
Kysymys onkin, mitä halutaan. Esim. Mikkelissä toiminta on tökkinyt pahasti. Kun aikoja ei ole ollut antaa, ovat ihmiset siirtyneet osin yksityispuolelle. Tämä on vielä korostunut, kun Ensi-neuvoon ei tahdo päästä läpi. Omalääkärijärjestelmä on jouduttu lääkäripulan takia lopettamaan. Osa toiminnasta on ulkoistettu samasta syystä. On kyllä säästetty perusterveydenhuollosta, mutta erikoissairaanhoidon kustannukset ovat karanneet käsistä. Lisälaskua on tulossa.
Mikkelissä on osa toiminnasta pakon edessä jouduttu ulkoistamaan. On havaittu, että se tulee kalliiksi ja ensi vuonna on tarkoituksena pyrkiä taas siirtymään omaan toimintaan.
Jos Pieksämäellä puretaan nyt hyvin toimiva systeemi, on erittäin vaikea sitä enää palauttaa. Mieluummin pitäisi pureutua tuohon kaupunginhallituksen mainitsemaan ”hallinnolliseen kitkaan”, joka julkisella sektorilla vaivaa. Ongelman ydin löytynee sieltä ja se pitäisi korjata.
Epäilen, että Pieksämäellä ulkoistus tosin saattaa säästää rahaa, mutta palvelun kustannuksella. Haluavatko pieksämäkeläiset sitä?

Rauni Berndt
terveyskeskuslääkäri Mikkeli/Pieksämäki