torstai 17. maaliskuuta 2011

Vaaliteemat uusiksi

Karulla tavalla tapahtumat pakottavat meidätkin miettimään uudelleen vaalien prioriteetit.

Jokin aika sitten puhuttiin puolueiden suhteesta maahanmuuttajiin, homoavioliittoihin ym. Sitten tulivat päällimmäiseksi veroasiat, hyvinvointipalveluiden kohtalo sekä suhtautuminen tuloerojen kasvuun.

Energia-asiat ja ilmaston lämpeneminen jäivät taka-alalle.

Nyt Japanin maanjäristys , tsunami ja ydinvoimalaonnettomuus panevat miettimään, mikä onkaan tärkeysjärjestys.

Ehkä nyt vasta ymmärretään, että turvallinen , puhdas ympäristö on kaikkein tärkein edellytys sille, että kaikki muukin toimii. Pystymme ehdottomasti tulemaan toimeen vähemmälläkin sähkön käytöllä, jos niin haluamme. Me vihreät haluamme, että energia on kallista, eihän sitä muuten kannata säästää. Jokainen, myös pienituloinen , voi tehdä itse jotain sen eteen. Sisälämpötilan laskulla ja lisäeristyksillä on merkitystä. Sähkölaitteiden käytössä on monella parantamisen varaa. Auton käyttöä on mahdollista vähentää. Lämmitys on mahdollista muuttaa uusiutuvalla energialla toimivaksi. Kesämökillä ei välttämättä tarvita sähköä ym.

Meidän ei tarvitse silti palata sodanjälkeiseen tilanteeseen. On täysin mahdollista satsata uusiutuvaan energiaan tosissaan, niin että sen tiimoilta syntyy uusia tulevaisuuden työpaikkoja alalla, jossa suomalaiset ovat jo nyt kilpailukykyisiä. Vihreän teknologian yritykset ovat kasvupotentiaaliltaan huomattavia, arvioidaan niiden pystyvän saavuttamaan Nokian luokkaa vastaavan volyymin lähitulevaisuudessa. Erona on se, että se on paljon laajapohjaisempi ja hajautetumpi ja siten vähemmän haavoittuva.